Benvolgudes famílies i estimats alumnes. El curs 2017-2018 ha arribat a la fi i amb ell un munt d’experiències gratificants a l’àrea d’Educació Física. És ara, un bon moment per fer un poc de memòria i recopilar tot allò que s’ha treballat.

 

- En els cursos d’Educació Infantil els alumnes han pogut experimentar les possibilitats que els oferia el seu cos a través de diferents circuits en el gimnàs, preparats perquè pogueren desenvolupar habilitats motrius bàsiques com els diferents tipus de desplaçaments, els salts, els girs i l’equilibri, la reptació… També s’han realitzat sessions a l’exterior amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament integral de l’alumne a través del joc, base que s’ha utilitzat per a treballar la socialització i les conductes de respecte i tolerància cap a la resta.

 

- Pel que fa als primers cursos de l’Educació Primària, durant el curs s’han realitzat diferents exercicis més analítics per valorar qüestions com la lateralitat, la percepció espaciotemporal, l’experimentació de sensacions de joc a través dels sentits…tot això complementat amb diferents jocs que ajudaven a l’alumnat a perfeccionar les seues habilitats motrius d’una forma lúdica. També s’han treballat els hàbits d’higiene fent menció de forma reiterada de la importància d’aquests. Des de l’àrea també s’han relacionat continguts d’altres àrees com les articulacions i l’aparell locomotor contribuint d’aquesta forma a la globalització de l’aprenentatge de l’alumnat. Un altre aspecte important és que els nostres alumnes coneguen de primera mà algunes formes d’oci i entreteniment, tant d’altres generacions com d’altres cultures, i per això s’ha introduït els alumnes de primer i segon amb la pràctica d’alguns jocs populars o tradicionals més senzills juntament amb jocs que es desenvolupen en altres parts del món.

 

- A tercer i quart s’ha continuat treballant amb exercicis motrius que potenciaven la millora de les seues habilitats (llançaments, girs, salts, equilibris, colps…) intentant progressar cap a altres més específiques. A més, s’han introduït una sèrie de jocs d’una major complexitat que requerien la utilització i planificació prèvia d’una estratègia d’equip, motiu que ajudava a millorar la cohesió grupal i enfortir lligams i relacions entre els membres de la classe, així com aprendre a respectar diferents punts de vista i opinions. També s’han treballat continguts més teòrics com el sistema ossi i muscular, s’ha realitzat un treball de recerca sobre les normes del colpbol i posterior realització d’un mural, de forma que també l’àrea contribuïa al desenvolupament de la competència digital i l’artística. Igual que a cicle inicial, també s’han treballat els jocs populars, però a partir de jocs més complexos com les bitlles, el canut, les caniques i xapes…fabricant ells el seu propi material de joc. Finalment, per afavorir la gradualitat dels continguts s’han iniciat en la pràctica d’alguns jocs preesportius, ja que a cinqué i sisé els alumnes treballaran a partir d’alguns esports.

 

- Als cursos de cinqué i sisé s’ha treballat sobretot a partir d’una gran varietat d’esports, intentant que foren diferents entre ells per ampliar el ventall d’experiències motrius que experimentava l’alumnat. D’aquesta forma s’ha introduït l’aprenentatge de l’atletisme, el bàsquet, el futbol, el volei…fent especial menció a l’acrosport, on l’alumnat s’ajudava del seu cos per expressar-se, el colpbol, esport mixt molt integrador, i el raspall, modalitat del nostre esport autòcton: la pilota valenciana. Tot això sempre acompanyat d’un treball teòric que complementava al pràctic i que ajudava a l’alumnat a ampliar el seu coneixement sobre l’aparell locomotor, o s’utilitzaven les TIC per realitzar un treball d’investigació i posterior presentació amb una eina digital sobre algun aspecte de la Pilota Valenciana. Amb aquests cursos també s’ha aprofitat per a recordar en tot moment de la importància d’adquirir uns hàbits saludables pel que fa a nivell d’alimentació, de control postural, de la realització amb seguretat de la pràctica esportiva i d’higiene. També s’han realitzat activitats fora del centre com:
- Gymkhana d’orientació al parc de Torrecremada.
- Visita i posterior pràctica esportiva al Trinquet de Dénia.
- Participació en unes jornades intercentres a Dénia sobre colpbol (solament sisé).
- Participació en un projecte gamificat sobre les Olimpíades a l’Antiga Grècia (solament sisé).
En l’àmbit personal i de forma general, estic molt satisfet com a mestre d’Educació Física per la motivació i ganes de realitzar activitat física que ha demostrat tot l’alumnat del centre, pel respecte que s’ha produït entre tota la gent que hem participat en les sessions i perquè independentment d’haver guanyat o haver perdut, haja quedat ben clar que la cosa important és gaudir de l’exercici físic amb els nostres companys i companyes. Per tot això, dir-vos que…gaudiu molt d’aquestes merescudes vacances i que al setembre ens vegem de nou.
QUE LA SALUT I L’ACTIVITAT FÍSICA VOS ACOMPANYE!